04 juni 2018

Förestående namnbyten

I enlighet med EU:s direktiv gällande fiktiva orters namnskick tvingas det påhittade Sklörbacken inom kort byta namn för att inte riskera att förväxlas med det verkliga Sklörbacken. I samband med detta kommer de flesta geografiska namn som förknippas med det icke-existerande Sklörbacken att få nya, reglementsenliga beteckningar.

Flasabäcken (den påhittade) kommer från och med 11 juni att heta Stora glömskan och kommer att betraktas som en å snarare än en bäck. I samband med detta breddas vattendraget också, för att avspegla uppgraderingen i namnstatus. Breddningen sker automatiskt, utan grävarbeten eller andra manuella insatser.

Fransberget (det virtuella) byter namn till Blodmassivet. Efter namnbytet kommer inga människor att äga tillträde till berget, inte ens fiktiva personer. Det kommer i stället att fungera som ett reservat för fabeldjur och mytiska väsen.

Hamptjärn respektive Bergtjärn byter namn till Ena sjön och Andra sjön. Ovisst vilken som avses i båda fallen.

Henrikslund byter namn till Olympiska torget och kommer att utgöra centrum för den nya tätortsbebyggelse som planeras.

Metträsk kommer efter omvandlingarna att betraktas som en havsvik och döps om till Gyllenbleka bukten.

Kälsjärvsvägen har aldrig hetet Kälsjärvsvägen i det fiktionaliserade Sklörbacken. Vägen heter som bekant Brännbollsboulevarden sedan länge.

Stockholm (det påhittade eller ej) kommer även fortsättningsvis inte nämnas vid något annat namn än Huvudstaden. Det handlar inte om någon landsbygdsivrande antipati gentemot storstaden, utan det sker uteslutande av respekt för (den riktiga) stadens unika varumärke.

Själva Sklörbacken kommer från och med 11 juni att heta Underkalix, och uppgraderas i samband med detta från by till municipalsamhälle.

Fler namnändringar kommer att bli aktuella med tiden. 



Inga kommentarer: