21 januari 2020

Vad vet vi (inte) om ullern?

Ingen som har bott i byn under längre (eller kortare) tid har kunnat undgå att höra talas om det lilla djuret som bor vid bäckens strand, den skygga ullern. Vetenskapen har både försökt beskriva den och ge den ett namn, men misslyckats i båda fallen. Likt Storsjöodjuret eller Nessie verkar den bara visa sig när man minst anar det, precis när mobilen laddat ur eller kameralinsen spruckit. Den har alltså inte fotograferats.

Därmed inte sagt att den inte finns. Lokaltidningen får varje år ett flertal rapporter om att ullern siktats i bygden, tyvärr ofta på långt håll och inte sällan i tjock dimma. Vanligtvis har man sett den bakifrån, flyende. Ullern är mycket skygg.

Vad är då ullern? Är det en släkting till bävrarna, en förvildad iller, eller måhända (som vissa skribenter gör gällande*) en hybrid mellan järv och gråtomte? Vi kan bara spekulera. Det finns nämligen inte några tillförlitliga beskrivningar av ullern i litteraturen. Det som skrivits har i allmänhet varit mycket illa underbyggt, för att inte säga ren fiktion**.

Hösten 2019 gjordes ett fynd av ett misstänkt ullerskelett under ett pyttelitet stenröse vid bäckens strand. Upphittaren rusade genast hem för att kontakta myndigheter och press, samt hämta kamera. När hon återvände till fyndplatsen några minuter senare fanns inte ett spår kvar av skelettet. Även det lilla gravröset var borta. Lyckligtvis var upphittaren konstnär och till på köpet av den rara sort som faktiskt kan teckna av verkligheten - alltså inte den sort som fyller duken med till synes godtyckligt valda färg- och formelement, om de ens använder duk, strör vaga referenser till filosofi och konstteori omkring sig och poserar som "samtidskonstnär" med ett urdrucket vernissageglas i ena näven och narkotikapreparat i den andra - och en utförlig skiss kunde överlämnas till forskningen. Av den har bygdens främsta mårddjursexperter tillsammans med nämnda konstnär kunnat skapa en högst vetenskaplig bild av hur djuret sett ut när det var vid liv. Den presenteras här för första gången i ett offentligt sammanhang.

Vi vet fortfarande inget om hur ullern lever eller varför. Ingen har på ett tillförlitligt sätt kunnat återge dess läte. Vittnen är t o m oense om färgen på djurets dräkt, från ljusbeige, över brunt med svarta fläckar, till grå- och vitrandig och violettskimrande. Alla är dock relativt överens om kroppsstorleken: de som sett den på nära håll har alla placerat den i storleksordningen “mellan 15 cm och 3 meter” lång. Ullern lämnar inga fotavtryck.

Uller, vetenskaplig avbildning, 2019.

*Bo Humla, i artikeln Vad vet vi (helt säkert) om ullern? i "Periodiska skrifter från Underkalix antikvariska förening", vol. 102, nr. 13 (2019).

**Bland de mer fantasifulla skildringarna märks Ullern och dess kultingar av Ulla Steglitz, och Den mystiska ullern av en anonym skribent på den illa beryktade webbplatsen Flasaportalen.

Inga kommentarer: