22 december 2021

Några ord om lokalpressen

Jedward Lundmark med sönerna Kasper och Jesper vid invigningen av familjens utomhusbutik
som används sommartid när solen är framme, alltså ett par veckor om året.

Tidningshandlare Jedward Lundmark hinner knappt slå upp dörrarna på morgonen innan butiken är fylld av ivriga tidningsköpare. Först i kön står som vanligt innehavaren av ångbåtskoncessionen, Kent-Göran Kasparov. Han lyfter tre exemplar av Nyheter från St. Glömskan, den konservativa dagstidningen i trakten. Ett exemplar för egen läsning, ett för sonen Malcolm och hustrun Aprilia att dela på, och ett för tjänstefolkets moraliska uppbyggnad. Bakom patron tränger sig de råbarkade arbetarna, som sträcker sina smutsiga fingrar mot högarna av Underkalix folkblad - en radikal dagstidning med ett rakt och enkelt tilltal som kan förstås av den enfaldigaste proletär. Längre bak i butiken står medlemmar ur det bildade borgerskapet, tålmodigt väntande på sin tur. I sinom tid kommer de att lämna butiken med rykande färska exemplar av Stora glömskans nya tidning, som betecknar sig som “oberoende och opolitiskt liberal-konservativ”. 

I butiken finns förstås många andra dagstidningar. De rikstäckande tidningarna som anländer med flyg varje morgon, och den breda flora av lokala publikationer som ges ut på orten. Bland dessa märks Stora glömskans gamla tidning, Underkalix-bulletinen och Sverigekorrespondenten i Underkalix. Men utbudet tunnas ut för varje år som går. I slutet av 1900-talet utkom fortfarande ett femtiotal dagstidningar i Underkalix. Av dessa återstår nu ett dussin. Lundmark skyller på World Wide Web, en sorts "elektronisk dagstidning" som numera går att läsa på utvalda platser i samhället - men andra pekar på ett krympande lokalt läsarunderlag. Samhällets invånare har aldrig överstigit tjugo till antalet, och på senare år har några av dessa blivit alltför skumögda för att läsa. 

Den första dagstidningen som trycktes lokalt i samhället var Förra veckan i Underkalix, som gavs ut mellan 1843 och 1992. Den var uppbyggd av korta, faktabaserade notiser om personer och händelser i bygden. Förra veckan blev snabbt mycket populär, inte minst på grund av den neutrala, värderingsfria tonen i notiserna. Med tiden kom läsarnas aptit för tidningens något färglösa innehåll att minska, och när den sista läsaren flyttade från bygden i början av 1990-talet lades den till slut ner. 

Det hade länge funnits alternativ för den mer sensationslystne läsaren. Under några årtionden på 1800-talet föddes ett stort antal nya publikationer. Nyheter från St. Glömskan (konservativ, 1845-), Stora Glömskans tidning (oberoende liberal, 1845-1905), Stora Glömskans nya tidning (oberoende liberal-konservativ, 1846-), Stora glömskans gamla tidning (oberoende liberal, 1848-), Stora Glömskans nyare tidning (oberoende liberal, 1860-1861), Underkalix-bulletinen (oberoende liberal, 1862-), Stora Glömskans nygamla tidning (oberoende liberal, 1870-1939), och Underkalix folkblad (radikal, 1899-). En fullständig bibliografi över dagspressen i bygden återfinns i boken En fullständig bibliografi över dagspressen i bygden (Nebukadnessar Stenmark, 2015). 

När Jedward Lundmark stänger butiken för lunch finns det inte många tidningar kvar i butiken. Några enstaka exemplar av Rapporter från Glömskans utmarker (oberoende kristen) ligger och skräpar i ett hörn, och som vanligt står Underkalix-liberalen (konservativ-fascistisk) osåld i sitt ställ. I stället strömmar en annan publik till under eftermiddagen: de unga läsarna av superhjälteserier. I en kommande artikel kommer vi att presentera de många lokalt producerade tecknade serier som alltjämt  trollbinder skolungdomen, med titlar som Koboltgossen, Radonmannen, Kvinnan från Neptunus, Laserhunden, Kapten Visent och Den Maskerade Norrlänningen.

Underkalix-bulletinen, 5 januari 1886

Stora Glömskans nya tidning, 1 september 1865 



Inga kommentarer: