15 juni 2017

Idol-bild Nr. 6

Lars-Ludvig Lundmark (1754-1985), kommunal stegräknare mellan åren 1822 och 1985. När den kommunala friskvårdstimmen infördes i Sklörbacken 1822 utsågs tidigare hobbyräknaren Lundmark till officiell stegräknare för hela bygden. Han översåg insamlandet av stegdata från individer (människor och djur), anordnade kurser i stegräkningsteknik, sammanställde statistik och gav varje år ut en skrift med titeln Steg tagna i Sklörbacken och omgivande bebyggelse under det sistlidna året. Denna skrift återfinns bland annat på det lokala biblioteket, med undantag för åren 1920-25. Dessa volymer stals under uppseendeväckande former i det stora biblioteksinbrottet 1929 (där enbart dessa skrifter stals). Det spekulerades friskt i lokalpressen om motiven bakom stölden, och många satte den i samband med den pågående polisutredningen kring påstått fusk med stegrapporteringen från godsherren Mecklenburg-Lundmark, en man som trots sin korpulens och sitt mångomvittnade stillasittande lyckades toppa listorna över inrapporterade steg år efter år. Strax efter inbrottet lades utredningen ner, men långt senare framkom det (i godsherrens memoarer Mina år av korpulens och mångomvittnat stillasittande) att Mecklenburg-Lundmark under många år lät tjänstefolket och de slavar som arbetade på hans ägor turas om att bära hans stegräknare. 
Numera betraktas stegräknande som den enskildes ensak, men under lång tid var det antalet steg som uppnåtts under året som låg till grund för avdragsrätten i samband med självdeklarationen.*




*Alltså den rapport som varje medborgare var ålagd att skicka in till myndigheterna varje år, där man vittnade om det gångna årets alla överträdelser, framtidsplaner, hemliga begär och skamliga impulser, och i största allmänhet vände ut och in på sitt själsliv. Sedan några år tillbaka rapporterar vi som bekant enbart sådant som har med ekonomi att göra.

08 juni 2017

Idol-bild Nr. 5

Andromedes Holmlund (1813-1888), 1:e häradsbetäckare mellan åren 1842 och 1844. De sista tjugo åren av sitt liv ägnade han sig åt att etablera reguljär båttrafik uppför Flasabäcken. Han lät bygga bäckångaren Annifrid och påbörjade byggnationen av många av de kajer som kantar bäcken, men båtlinjen invigdes först femton år efter hans död. Det blev dessutom ett kortvarigt experiment; inom fem år hade bolaget gått i konkurs, och de tolv stationshytter som uppförts började förfalla. En av hytterna finns bevarad på Sklörbackens ångbåtsmuseum, tillsammans med ångaren Annifrid och ett stort arkiv med trycksaker , biljetter och uniformer, samt avfyrningsrampen för projektilpostkanonen, konstruerad av Holmlund, som i många år användes för att skicka postförsändelser i riktning mot huvudstaden. Trots den officiella titeln som häradsbetäckare förblev den asexuelle Andromedes Holmlund barnlös.

05 juni 2017

Idol-bild Nr. 4

   

Calypsokvartetten Calypsokvartetten tillsammans med calypsosångaren Andedräkten (Lars Lundmark), tvåa från vänster, delvis dold av ett gitarrhuvud. Kvartetten användes till de flesta calypsoinspelningar som gjordes i Sklörbacken mellan 1937 och 1948, ofta förstärkt med dragspel till en kvintett. Se även artikeln Calypso på norrländska (Flasanytt, 28 april 2017)

Idol-bild Nr. 3

Azÿmanthra Héloïse Lundmark (1782-1979), konstgravör och kemist, som lät uppföra herrgården Zephyr (1845), vilken sedan länge står ruin i skogarna kring Nedre småträsk, som under herrgårdens glansdagar fortfarande var en sjö. Fröken Lundmark tränade byns innebandy- ishockey- och fotbollslag på både dam- och herrsidan under många år. Hon är också anmoder till hela Lundmark-släkten i trakten och födde under sin långa levnad 84 barn med lika många (okända) fäder. Hon står skulptur utanför amfiteatern som uppkallats efter henne (Azÿmanthra-teatern), där det varje sommar uppförs tre pjäser som bygger på hennes liv, författade av tre av hennes barn: folklustspelet Lundmarkskan, operetten SM-slutspelet i innebandy 1892, samt tragedin Azÿmanthras död. Lundmark blev Sklörbackens första nobelpristagare i kemi 1932 (sedan tidigare hade byn samlat på sig fyra pris, i litteratur, fred och två i medicin).  

01 juni 2017

De förhatliga böckerna II


Som alla andra människor skriver vi på böcker hela tiden. Vi har skrivit både fackböcker, romaner och  novellsamlingar genom åren. Vi skriver dock inte för publicering. Jo, vi skriver för publicering, men de publiceras i allmänhet inte. Under hösten 2016 var Flasanytt med på ett hörn när vår - nu nedlagda - huvudkonkurrent (Flasaportalen) gav ut två retrospektiva volymer bestående av noveller, faktatexter, kåserier, lyrik och debattinlägg. Böckerna som helhet är inte särskilt bra, men de delar som Flasanytt bidrar med höjer nivån så pass att de trots allt är värda sitt pris.

Portalen 2002-2016

En pretentiös sörja av studentikosa nonsenstexter, mossiga debattinlägg och patetisk naturlyrik. Undantaget är naturligtvis de texter som Flasanytts skribenter bidrar med. De återfinns i den senare halvan av boken. Resten kan med fördel makuleras.

Utgavs hösten 2016.

Köp boken här! 

Sex år av god ton på nätet

Osammanhängande debatter om ingenting särskilt, interna skämt, obegripliga och inaktuella syftningar på sedan länge bortglömda företeelser, och något enstaka guldkorn från medlemmar av Flasanytts redaktion.

Utgavs hösten 2016.

Köp boken här!


Under och över jord

I vilken författaren syr nya kläder till Sklörbacken. Byn blir därigenom större, äldre, vackrare och mer skrämmande. Men den existerar förstås inte.

Utgavs sommaren 2017.

Köp boken här!