15 juni 2017

Idol-bild Nr. 6

Lars-Ludvig Lundmark (1754-1985), kommunal stegräknare mellan åren 1822 och 1985. När den kommunala friskvårdstimmen infördes i Sklörbacken 1822 utsågs tidigare hobbyräknaren Lundmark till officiell stegräknare för hela bygden. Han översåg insamlandet av stegdata från individer (människor och djur), anordnade kurser i stegräkningsteknik, sammanställde statistik och gav varje år ut en skrift med titeln Steg tagna i Sklörbacken och omgivande bebyggelse under det sistlidna året. Denna skrift återfinns bland annat på det lokala biblioteket, med undantag för åren 1920-25. Dessa volymer stals under uppseendeväckande former i det stora biblioteksinbrottet 1929 (där enbart dessa skrifter stals). Det spekulerades friskt i lokalpressen om motiven bakom stölden, och många satte den i samband med den pågående polisutredningen kring påstått fusk med stegrapporteringen från godsherren Mecklenburg-Lundmark, en man som trots sin korpulens och sitt mångomvittnade stillasittande lyckades toppa listorna över inrapporterade steg år efter år. Strax efter inbrottet lades utredningen ner, men långt senare framkom det (i godsherrens memoarer Mina år av korpulens och mångomvittnat stillasittande) att Mecklenburg-Lundmark under många år lät tjänstefolket och de slavar som arbetade på hans ägor turas om att bära hans stegräknare. 
Numera betraktas stegräknande som den enskildes ensak, men under lång tid var det antalet steg som uppnåtts under året som låg till grund för avdragsrätten i samband med självdeklarationen.*




*Alltså den rapport som varje medborgare var ålagd att skicka in till myndigheterna varje år, där man vittnade om det gångna årets alla överträdelser, framtidsplaner, hemliga begär och skamliga impulser, och i största allmänhet vände ut och in på sitt själsliv. Sedan några år tillbaka rapporterar vi som bekant enbart sådant som har med ekonomi att göra.

Inga kommentarer: