22 oktober 2019

Äkta konst

Väggarna i våra hem är fyllda av förfalskningar, reproduktioner och billigt krimskrams. Det gäller hela byn, inklusive väggarna i de mer finkulturellt sinnade invånarnas rum. Vi tror gärna att våra tavlor är original av konstnärens egen hand, men de visar sig vid närmare inspektion alltid vara oljetryck och billiga fotografiska reproduktioner, ofta urklippta ur tidskrifter och böcker. Trots att snart sagt varenda byinvånare är bildkonstnär är det ingen av dem som har råd att sätta upp ens sin egen originalkonst på väggarna.

Under hösten 2019 har väggprydnaderna i vår by inventerats av kulturföreningens tillförordnade 1:e konstinventeringsagent Ulla-Britt-Inger Lundmark, och hon fann vid sin genomgång att 95% av konsten på väggarna var affischer köpta på postorder från Hobbex i Borås under 1980-talet. Det rör sig främst om sammetstavlor och avbildningar av solnedgångar. Ett fåtal är reproduktioner av äldre datum, och en liten bråkdel (ca 400) av tavlorna är handmålade kopior av kända originalverk av den nederländske sengotiske konstnären Hieronymus Bosch. Av dessa är bara några enstaka tavlor omdiskuterade och eventuellt original av Bosch. Det gäller särskilt de fall där Boschs original är förlorat och den enda (förmodade) kopian återfinns på en vägg i vår by.

Under inventeringen upptäcktes en enda tavla som ska vara ett oomtvistat originalverk. Det rör sig om en landskapsmålning, komplett med sjö och älg, målad av den framstående solupp- och nedgångsmålaren A. Marklund, hemmahörande på Müsligränd 13, 5 tr. ner. 

Med anledning av detta sensationella avslöjande planerar Stora Glömskans konsthall en utställning, där föresatsen är att tavlan ifråga ska visas. Först måste de förstås fråga innehavaren, fröken H. Astrid Saxon-Munktell, om lov, något de planerar att göra någon gång den här veckan.

Tavlan i fråga, smygfotograferad av konstvetare Lundmark




Inga kommentarer: