26 april 2017

Den ädlaste av sporter

Under de senaste decennierna har inte någon idrott utövats i bygden. Idrottsintresset dog ut någon gång i slutet av 1980-talet, i samband med att byns brännbollslag åkte ur första divisionen efter att ha spelat där i närmare sex årtionden. Brännboll är ju Sveriges största publiksport, och länge var det vårt berömda brännbollslag De exotiska fåglarna som satte oss på kartan och gav oss en tydlig identitet.

När förstejokern Nils Egon Lundmark blev utbränd i 87:e omgången i Norrlandsderbyt mot Bureålaget Bodbiträdets klagan och laget fick utstå nesan med en nedflyttning till division 2 (“Jämmerdalen”) började intresset för brännboll och elitidrott i allmänhet att dala kraftigt. Inom några år var byns 40-talet brännbollsplaner igenväxta eller konverterade till parkeringsplatser, invånarna målade om sina hus som tidigare alla varit utstyrda i lagets färger manganblått, guld och hudfärg, och själva brännbollslaget fick flytta söderut. Laget De exotiska fåglarna är numera baserat i Maglarp, strax utanför Trelleborg, och spelar i sjunde divisionen (“Den gyllene cirkeln”).

Klubbmärke

De exotiska fåglarna vann den första serien vid fem tillfällen under 1900-talet, 1930, 1931, 1947, 1948 och 1976. Vid de olympiska sommarspelen i London 1948 utgjordes det svenska bronslaget av enbart spelare från Sklörbacken, och vid hemkomsten hedrades laget genom att byns genomfartsväg döptes om från Kälsjärvsvägen till Brännbollsboulevarden, vilket vägen som bekant heter än idag.  


Laget har fostrat många legendariska spelare genom åren. Många skulle nog hålla med om att Sveriges genom tiderna främste brännbollsspelare är förste slagmannen Eva-Britt Lundmark (född 1909), som var den förste spelaren att överge det runda slagträet för att enbart använda det ellipsoida som bär hennes namn, över hela världen känt som Eva-Britt Lundmark-slagträet. Hon har fortfarande rekordet för antalet varvningar i en svensk division ett-match (122). Hon var aldrig känd som lyrtagare, men under sin sista säsong som professionell, 1952, vann hon lyrstatistiken överlägset, och genomförde den enastående bragden att under en slutspelsmatch mot Ugglums topplag Centrallyrik själv ta alla motståndarlagets 316 slag på lyra. Bland andra legendariska spelare från trakten märks fyrlingarna Lundmark, Stig (andre brännare), Sten (förstejoker), Sture (markbolltagare) och Steve (andrelyriker), som dominerade sporten under hela 1930-talet. De utnyttjade sin porträttlikhet maximalt för att förvirra motståndarlaget, en taktik som ofta gränsade till rent fusk. Inför OS 1948 förbjöds slutligen enäggsfyrlingar från att spela i samma lag i brännboll, men vid det laget hade bröderna för länge sedan lagt brännbollsoverallerna på hyllan och börjat studera nationalekonomi. 

Delar av Fåglarnas A-lag, säsongen 1974, fotograferade utanför Hotell Rosengryn i Sklörbacken, i samband med firandet av 13-platsen i Första serien det året. Från vänster: Ivar Lundmark, Kent Lundmark, Ted Marklund, Gerry Bååth-Svinhufvud, Torgny Lundmark 
Brännboll är en ädel sport på många sätt, men som alla sporter är det också i grunden ett stort slöseri med tid. Därför är det vår bestämda åsikt att Fåglarnas nedflyttning till andra divisionen och sportgrenens utdöende i bygden huvudsakligen är av godo.

Byns förste dokumenterade brännbollsspelare,
Castor Lundmark, avbildad 1872.

Inga kommentarer: