20 december 2023

Veckans yrke, del 3: Biografmaskinist

 



T. Grönlund


Biografmaskinist

Man kunde tro att det råder en hård konkurrens mellan de tre biograferna i samhället, men tack vare att var och en har valt att rikta sig till ett avgränsat segment ur befolkningen har de lyckats dela upp repertoaren på ett sätt som gör det möjligt för alla tre att fortleva utan att nämnvärt inskränka på varandras marknader.

Arbetarbiografen Folkhemmet visar uppbygglig och allmänbildande film på helger och förnuftiga kvällstider som passar den arbetande befolkningen. Eventuell vinst från verksamheten går till biografens solidaritetsfond som varje år delar ut ett kulturstipendium till en lovande ung kreatör som arbetar i samhällsförbättrande anda. I år gick till exempel stipendiet till rockorkestern Dëmogorgon, som enligt motiveringen "i sin poplyrik ger röst åt det osägbara, samt i viss mån Satan". 

Den kristna biografen Vik hädan! visar uppbygglig och allmänbildande matinéfilm på vardagar. Deras målgrupp är hemmafruar och dagdrivare. Biografen har inte som huvudsakligt mål att gå med vinst, utan en sådan har alltid varit en oförutsedd biprodukt av de idealistiska strävanden som präglar verksamheten. Vinsten har på ett ansvarsfullt och gudfruktigt sätt investerats i renoveringsarbeten på ägarens sommarresidens. 

Biografen för den bildade klassen och adeln heter Royal. De visar internationell storfilm och svenska lustspel, utan krav på uppbygglighet eller sedligt innehåll. Verksamheten bedrivs dygnet runt och alla salonger är ständigt fullsatta, även mellan föreställningar. Enbart försäljningen av godis och läskeblask motsvarar den totala omsättningen i de arton godisbutiker som ligger i centrumkvarteren.

Men det är inte godis eller Hollywoodfilm som lockar publiken till Royal. Det är biografmaskinist T. Grönlund som är det hemliga vapnet, den enskilda faktor som gör att den genomsnittliga invånaren bevistar två till tre bioföreställningar om året - enbart på Royal! Detta enligt biografmaskinist T. Grönlund själv. 

Biografmaskinist är ett krävande yrke. Grönlund tränar - med viss regelbundenhet - både kondition och muskelstyrka för att kunna upprätthålla den höga nivå som arbetsgivaren och publiken kräver. Trappan upp till maskinistens lilla vrå är brant. En otränad maskinist skulle lätt kunna snubbla och ramla mot en säker sträckning i hälsenan. Avsaknaden av ledstång försvårar ytterligare klättringen fem steg upp i kontrollbåset. Undertecknad behöver någon minut för att hämta andan, men T. Grönlund förefaller opåverkad av strapatserna. 

Kontrollerna i maskinistens rum är mycket avancerade. Numera sker allt digitalt och är till stora delar automatiserat, men Grönlund följer vaksamt processen på sin datorskärm. Tänk om någonting går fel? Då måste Grönlund omedelbart skrida till verket och ringa supporten! Detta har lyckligtvis ännu inte hänt, men maskinisten måste ändå ständigt vara på alerten. Det är bara under själva filmen som Grönlund tillåter sig att sluta ögonen och slumra en halvtimme eller två i taget. 

Inga kommentarer: