30 december 2023

Veckans yrke, del 5: Materialförvaltare

 





Bo Holm




Materialförvaltare


Brännbollslaget De exotiska fåglarna (se artikel om laget och sporten här) har sin hemmaarena strax utanför centralorten, i de illa beryktade idrottskvarteren, där ortens spelmissbrukare och fotbollshuliganer stryker omkring mellan bandyplaner och bordtennishallar. Laget har kanske sina glansdagar bakom sig, men brännbollsplanen hålls ständigt i fint skick av materialförvaltare Bo Holm. Brännbollsgrus drar till sig ogräs. Holm ägnar en stor del av arbetsdagen åt att leta nya gröna skott som han kan näpsa. När han är klar med det finns det alltid någonting som behöver göras. Dräkter som ska tvättas, lappas och lagas. Bollar som ska borstas och pumpas. Slagträn som ska poleras. Ibland ägnar han sig åt den stora resultattavlan. Färgen på några av siffrorna har kanske börjat flaga och måste bättras på.

Bo Holm har materialförvaltat för De exotiska fåglarna i fyrtio år, men spelarna i laget vet knappt vad han heter. Det händer att någon hälsar på honom, men förstår de vem han är? Han har följt generation efter generation av spelare från nybörjarklass till elitlaget. Han kan namnet på varje spelare, från den valpigaste junior till de senilaste seniorerna i veteranlaget. Han skulle kunna rabbla resultat från alla divisioner och år i sportens historia, om någon bara frågade. 

Det var en maskros som fick bägaren att rinna över. En liten ynklig maskros som andre slagmannen i elitlaget upptäckte under slagträningen i tisdags. Hur kunde han ha missat den? Han kunde svära på att han tittat precis i det hörnet samma morgon utan att upptäcka någonting. Andre slagmannen kommenterade maskrosen skämtsamt. Skrattade. Pekade. 

Brännbollspaviljongen brann med stora lågor och en tjock rök som spred tjärdoft från Kälsjärv till Rian.



Inga kommentarer: