21 december 2023

Veckans yrke, del 4: Poet



Hilding Ling



Poet

När Hilding Ling (pseudonym för Lars Lundmark) växte upp var han mycket intresserad av elektricitet. Han far hade dock utvecklat elallergi efter att ha gått för nära ett batteri en gång. Därför förbjöds Ling att utveckla sitt intresse och tvingades avbryta studiebanan till elektronikingenjör redan i fyraårsåldern. Fadern hade andra planer för gossen. Han skulle skaffa sig ett vanligt, rejält yrke som alla andra i byn och inte utmärka sig på det naturvetenskapliga eller tekniska området. Hilding skulle bli poet. 

Efter genomgången författarförskola sattes han redan i lågstadiet att på kvällstid rimma för fröken Liljekvist, samtidigt som han genomgick den sedvanliga skrivarskolan. Den lille gossen började snart rabbla både dubbel- och trippelrim vid frukostbordet för att imponera på sina syskon, något som fick den stränge fadern att introducera den modernistiska, orimmade lyriken för Hilding, kanske för att i någon mån ta ned honom på jorden. Följden blev att den tonårige Hilding började framföra svårbegriplig konkret poesi i de mest skilda sammanhang. Födelsedagar, julfirande, skolavslutningar och frimärksföreningens årsmöte. Till slut hade han gjort sig omöjlig i alla sällskap. 

Men en person trodde på honom: fröken Liljekvist som en gång i tiden hade invigt honom i rimsmidandets hemligheter mindes fortfarande sin unga adept och påminde honom om hur obekymrat han rimmat sig igenom låg- och mellanstadiet. Tänk om han kunde lockas ur den modernistiska återvändsgränden och förmås återuppta den lyriska tråden, och kanske än en gång våga sig på ett rim eller två? 

Resultatet blev en sensation. Hilding Lings första diktsamling med bunden, rimmad vers sålde i fler än tjugo exemplar, och snart var han en välkommen gäst hos varje kulturellt sinnad dignitär i samhället. Hildings diktuppläsningar mötte nu en helt annan uppskattning bland publiken. Buropen blev färre och nästan ingen somnade under hans uppläsningar längre. 

Sedan dess kan man ofta se Hilding Ling vid ett kafébord med penna och block i handen och en drömmande blick mot evigheten. Just nu skriver han på sin andra diktsamling med arbetsnamnet Hilding Lings andra diktsamling. Han har redan skrivit flera användbara rader. Allt rimmar.


Inga kommentarer: