17 mars 2017

Vatten och broar

Som alla vet har Flasabäcken den världsunika egenskapen att den rinner baklänges. Vattnet flödar alltså inte i bäckens riktning. Det gäller dock bara om man närmar sig bäcken från dess östra strand. Går man över bron flödar vattnet plötsligt åt rätt håll, från vänster till höger. Bäckar sträcker sig ju som alla vet från vänster till höger.


Det finns bara en enda bro över Flasabäcken.

De andra broliknande konstruktioner som är utplacerade längs bäckens sträckning är bara attrapper. Funktionella attrapper som folk i sin enfald använder i tron att de är riktiga broar. Den enda bron är egentligen inte heller en bro, utan en dammkonstruktion som slumpen utrustat med brofunktion. Utan den bron skulle det inte finnas något sätt för människor att ta sig över Flasabäcken annat än att dödsföraktande vada över i det iskalla vattnet.     


Flasabäcken har den lägsta vattentemperatur som uppmätts på jorden, -19°C. På grund av vattnets oerhörda hastighet i bäckfåran hinner det aldrig frysa ens i de låga temperaturerna. Ett försök att vada över bäcken innebär omedelbar vävnadsdöd i alla delar av kroppen som kommer i kontakt med vattnet. Det rekommenderas därför inte.


På ett par platser går det även att hoppa över bron, förutsatt att man klarar att hoppa 8.90 utan ansats i oländig terräng och är beredd att landa i ett stenröse som kryllar av lättirriterade och vresiga huggormar. Själv gör jag det bara i nödfall.

Inga kommentarer: